Sortarea prin selecție (Selection Sort) este probabil cel mai bun algoritm de sortare în complexitate $O(n^2)$, datorită numărului foarte mic de interschimbări pe care le efectuează în comparație cu Bubble Sort și celelalte, dar și a constantei $1/2$ din spatele acestei complexități. Vom considera că dorim să sortăm crescător vectorul $v$, de lungime $n$, indexat de la $1$.

Algoritm

Considerăm că primele $m - 1$ elemente din vector sunt deja pe pozițiile lor corespunzătoare (cele pe care trebuie să fie după ce sortăm vectorul). Inițial, $m = 1$. Efectuăm de $n - 1$ ori următoarele operații: Parcurgem vectorul de la poziția $m$ până la $n$ pentru a determina minimul acestor valori, $\mathrm{min}$, cât și poziția lui, $\mathrm{iMin}$. La pasul $m$, minimul determinat este, evident, al $m$-lea cel mai mic număr din vector. Așadar, acesta trebuie să stea pe poziția $m$. Prin urmare, interschimbăm elementele $v[m]$ și $v[\mathrm{iMin}]$. Incrementăm $m$-ul și repetăm procesul. Facem asta doar de $n - 1$ ori, pentru că după ultimul pas, mai rămâne de sortat doar ultimul element. Care nu poate fi deja decât unde trebuie.

Exemplu

Am reprezentat cu galben elementul curent, cu roșu elementul minim și cu verde elementele sortate:

Implementare în C++

Mai jos este implementarea sortării prin selecție în C++. Iterez pe $m$ de la $1$ la $n - 1$. La fiecare pas, inițializez pe $\mathrm{min}$ și $\mathrm{iMin}$ în funcție de prima valoare de unde se începe căutarea minimului, $v[m]$. Apoi, parcurg restul vectorului, de la $v[m + 1]$ la $v[n]$, pentru actualizarea minimului când este cazul. La final, interschimb valorile variabilelor $v[m]$ și $v[\mathrm{iMin}]$, folosind o variabilă auxiliară $\mathrm{aux}$.

for (int m = 1; m < n; m++) {
  int min = v[m], iMin = m;
  for (int i = m + 1; i <= n; i++)
    if (v[i] < v[iMin]) {
      min = v[i];
      iMin = i;
    }
  int aux = v[m];
  v[m] = v[iMin];
  v[iMin] = aux;
}

Aceasta este sortarea prin selecția minimului, dar programul poate fi modificat destul de ușor pentru a efectua o sortare prin selecția maximului: Sortăm vectorul de la dreapta la stânga, calculând la fiecare pas maximul din secvența nesortată și inserându-l spre sfârșitul vectorului. De asemenea, dacă în programul de mai sus schimbăm semnul din < în >, practic vom calcula maxime în loc de minime, și astfel vom sorta vectorul descrescător.

Complexitate

În sortarea prin selecție se intră de $n - 1$ ori în primul for, iar la fiecare iterație, se efectuează $n - m + 1$ pași pentru aflarea minimului. Ignorăm interschimbările (swap-urile), pentru că n-ar reprezenta decât un $+ 1$ la fiecare iterație, și rezultă că în total se efectuează

$$n + (n - 1) + \cdots + 2 = \frac{n(n+1)}{2} - 1$$

pași. Asta înseamnă o complexitate de ordinul $O(n^2)$. Dar aici contează mult și constanta din fața ei, care este $1 / 2$. Aceasta face sortarea prin selecție să fie cea mai rapidă metodă de sortare în complexitate $O(n^2)$.

Dacă aveți vreo întrebare despre sortarea prin selecție, lăsați-o mai jos într-un comentariu pentru a vă ajuta :)

Îți place conținutul acestui site?

Dacă vrei să mă susții în întreținerea server-ului și în a scrie mai multe articole de calitate pe acest blog, mă poți ajuta printr-o mică donație!

PayPal