Enunțul problemei avarcolaci, de clasa a 11-a, dată în 2014 la ONI, se găsește pe InfoArena și PbInfo.

Rezumat

Se dă un vector de lungime $2 \cdot n$, ce conține codurile unor vârcolaci. Dacă oricum am împărți vectorul în două grupe, fiecare de lungime $n$, un vârcolac codificat cu $v$ apare cel puțin câte o dată în fiecare grupă, atunci el este cu siguranță cel care bântuie satul. Pentru $t$ astfel de teste, trebuie să determinăm vârcolacul care bântuie fiecare sat. Dacă nu există un astfel de vârcolac, se afișează mesajul "Mozart".

Soluție

Enunțul e destul de ciudat, probabil pentru a ne îndepărta de la ideea că nu trebuie decât să aflăm elementul majoritar al fiecărui vector. Cuvântul Mozart (care știu că e scris greșit) ar trebui totuși să ne ajute; soluția problemei e la fel de clasică precum muzica lui Mozzart :D

Folosim algoritmul optim pentru găsirea elementului majoritar, de complexitate $O(n)$, pe care l-am prezentat și în articolul despre problema livada. Totuși, ceva nu e bine. Algoritmul presupune parcurgerea vectorului de două ori, iar pentru asta ar trebui să reținem cumva vectorul, deși n-avem destulă memorie. Șmecheria este să efectuăm prima parte a algoritmului, reținând doar candidatul corespunzător fiecărui test (într-un vector cand), iar apoi să redeschidem fișierul pentru a doua parcurgere a vectorilor, în care verificăm pentru fiecare dacă are într-adevăr un element majoritar, folosind valorile găsite mai înainte:

fin.close();
fin.open("NumeFisier");

Dar, chiar dacă era necesară ideea asta isteață, mi se pare o problemă prea simplă pentru o națională de clasele 11-12… Nici nu aveai nevoie de citire în C sau de parsare, pentru că cele șase secunde oferite sunt suficiente.

Sursă C++

#include <fstream>
#define TMAX 20

std::ifstream fin("avarcolaci.in");
std::ofstream fout("avarcolaci.out");

int t, n;
int cand[TMAX];

int main() {
  int x;
  int ap;

  fin >> t;
  for (int i = 0; i < t; i++) {
    fin >> n;

    ap = 0;
    cand[i] = -1;

    for (int j = 0; j < 2 * n; j++) {
      fin >> x;
      if (!ap) {
        cand[i] = x;
        ap = 1;
      }
      else if (x == cand[i])
        ap++;
      else
        ap--;
    }
  }

  fin.close();
  fin.open("avarcolaci.in");

  fin >> t;
  for (int i = 0; i < t; i++) {
    fin >> n;
    ap = 0;

    for (int j = 0; j < 2 * n; j++) {
      fin >> x;
      if (x == cand[i])
        ap++;
    }

    if (ap > n)
      fout << cand[i] << '\n';
    else
      fout << "Mozart\n";
  }

  fout.close();
  return 0;
}

Dacă ai vreo nedumerire cu privire la problema avarcolaci, lasă un comentariu și te voi ajuta :)

Îți place conținutul acestui site?

Dacă vrei să mă susții în întreținerea server-ului și în a scrie mai multe articole de calitate pe acest blog, mă poți ajuta printr-o mică donație!

PayPal