Enunțul problemei ecuatii, de clasa a 10-a, dată în 2006 la OJI, se găsește pe InfoArena și PbInfo.

Rezumat

Se dau n ecuații de gradul I, cu necunoscuta x. Fiecare ecuație are un membru stâng și un membru drept. Fiecare membru este constituit dintr-o succesiune de operanzi, despărțiți prin operatorii de adunare (+) și de scădere (-). Fiecare operand este un număr natural, un număr natural urmat de x, sau doar x.

Se cere să se afișeze soluția fiecărei ecuații. Dacă o ecuație admite o infinitate de soluții (poate fi redusă la identitatea 0 = 0), se va afișa infinit. Dacă o ecuație nu admite nicio soluție (se reduce la o ecuație de genul 1 = 2), se va afișa mesajul imposibil.

Soluție

Am procedat ca la orice problemă de evaluare de expresii. Dar, pentru a lucra mai ușor, am definit niște constante utile:

Pentru fiecare expresie, am inițializat membrul curent (mmbr) cu LEFT, semnul curent (sign) cu PLUS și numărul curent (nr) cu 0. Apoi, am parcurs expresia astfel:

  • Dacă am găsit o cifră, actualizez nr.
  • Dacă am găsit un semn și caracterul precedent era o cifră, înseamnă că am terminat de citit un termen liber. Actualizez variabila b (suma termenilor liberi) prin b += nr * semn * mmbr, precum și semnul curent. Resetez nr la 0.
  • Dacă am găsit un x, actualizez suma coeficienților termenilor cu x (a) prin a += nr * semn * mmbr. Sunt atent că dacă x nu e precedat de o cifră, înseamnă că are coeficientul 1. Apoi resetez nr la 0.
  • Dacă am găsit semnul =, actualizez b dacă e cazul, și resetez nr la 0. Apoi, marchez că am trecut la membrul drept prin mmbr = RIGHT. De asemenea, setez semnul curent la PLUS.

Am definit acele constante folosind -1 și +1 ca să scriu ușor expresiile pentru actualizarea variabilelor a și b. De exemplu, dacă mmbr == -1 și sign == -1, atunci ar trebui să adăugăm la a (sau b) valoarea nr, pentru că un termen cu semnul minus din membrul drept se trece în cel stâng cu plus. Și chiar asta se întâmplă, pentru că -1 * -1 == 1. Dacă aș fi folosit valori ca true și false, ar fi trebuit să mă complic cu niște if-uri imbricate.

La final, dacă a și b sunt 0, soluția va fi infinit, dacă a este 0, soluția va fi imposibil, iar altfel -b / a. Mai trebuie să fim atenți că soluțiile se afișează cu 4 zecimale. Pentru asta am folosit fixed și funcția setprecision(4). În plus, am declarat variabilele a și b drept double, ca să se efectueze împărțirea reală.

Sursă C++

Dacă ai vreo nedumerire cu privire la problema ecuatii, lasă un comentariu și te voi ajuta 🙂

Îți place conținutul acestui site?

Dacă vrei să mă susții în întreținerea server-ului și în a scrie mai multe articole de calitate pe acest blog, mă poți ajuta printr-o mică donație!

PayPal