Enunțul problemei numere, de clasa a 9-a, dată în 2005 la OJI, se găsește pe InfoArena și PbInfo.

Rezumat

Avem o matrice cu $n$ linii și $n$ coloane, care inițial conține toate numerele de la $1$ la $n^2$. Se șterg $n$ valori consecutive din matrice (se înlocuiesc cu $0$). Se cere să se determine cel mai mic și cel mai mare număr din secvența de numere consecutive șterse.

Soluție

Se citește fiecare număr din matrice în variabila $x$, pentru că nu este nevoie să reținem toată matricea. La fiecare pas, se marchează în vectorul caracteristic $\mathrm{frq}$ faptul că numărul $x$ nu a fost șters din matrice. Nu e nevoie să tratăm separat cazul în care $n$ este $0$, pentru că $0$ oricum nu face parte din intervalul dat. La final, facem două parcurgeri ale vectorului caracteristic. Cu prima ne oprim când găsim primul număr șters din matrice, și îl afișăm. Pe a doua parcurgere o facem în sens invers și ne oprim când găsim ultimul număr șters, după care îl afișăm.

Sursă C++

Dacă ai vreo nedumerire cu privire la problema numere, lasă un comentariu și te voi ajuta 🙂

Îți place conținutul acestui site?

Dacă vrei să mă susții în întreținerea server-ului și în a scrie mai multe articole de calitate pe acest blog, mă poți ajuta printr-o mică donație!

PayPal